Lav dine egne stingers – løse kroge

I denne guide vil vi vise dig hvordan du, helt fundamentalt, kan lave dine egne stingers til dine yndlings gummiagn. Fordelen ved at lave dem selv er at man altid kan få krogene til at sidde hvor man vil have dem, uafhængig af hvilket agn du bruger, samt benytte de kroge man sætter den bedste lid til. Derudover vil der også være penge at spare i det længere løb, samt det nu bare er hyggeligt at sidde og nørkle med fiske grej hvis man alligevel ikke kan komme ud og fiske.

Denne guide vil vise den nok mest kendte måde at lave stingers på med krogene hængende i splitringe under agnen – lige som dem man oftest kan købe. Der er også lavet en anden guide med fikserede kroge her.

Først lige et billede af hvilket værktøj der er optimalt at have. En skævbider, tang til springringe (kan kendes på det lille “næb” på spidsen af tangen), samt en tang til at klemme dine crimps (wirelåse).

IMG_0124

Delene der skal bruges til at lave selve stingeren: Coated wire fra SavageGear, Mustad kroge str. 1, crimps, springringe og stinger spikes.

IMG_0893

Der findes et utal af forskellige wire og kroge ude på markedet. De vigtige parametre er naturligvis at wiren er stærk nok, samt at krogene er skarpe. Der er her valgt en wire med brudstyrke på 15 kg, hvilket til geddefiskeri alt andet lige altid vil være nok i rent træk, men at en 15 kg vil være mere modstandsdygtig overfor kink (knæk på wiren) samt stærkere ved de svage punkter som ved crimps. Dermed ikke sagt at en tyndere wire ikke vil kunne gøre det, men hellere være på den sikre side.

Størrelsen på krogene her er valgt ud fra at agnen der laves stinger til her er en forholdsvis stor agn, nemlig en 25 cm McRubber fra Svartzonker

Nu til selve processen. I denne guide er McRubberen rigget til med en shallowskrue uden vægt, som gør at den kan fiskes på rigtig lavt vand, eller fiskes meget langsom eller med lange stop på lidt dybere vand.

Først gør vi de to krogsæt klar. Dette gøres ved at sætte en krog og stinger spike i hver springring. Først vises et billede af hvorfor en springringstang er optimal at bruge.

IMG_0894

Derved er det nemt at dreje de ønskede dele ind i den.

IMG_0895

Som det kan ses er der ikke modhagere på stinger spikes brugt her. De er her klippet af, for at skåne gummiet, og de skal nok blive siddende uden.

Sæt stinger spikes med kroge i der i agnen hvor de ønskes.

IMG_0896

I dette eksempel er der også en springring i den iskruede shallowskrue. Dette gør at du hurtigt kan køre din stinger af din agn og på en anden farve, eller en agn der kan bruge samme længde stinger. På denne måde skal du ikke lave stingere til samtlige af dine agn. Derudover kan der også spares plads i dine bokse ved ikke at have krogene i dine agn. Her vis som i eksempel i små flade kasser, så de passer i lommerne på flyderingen.

IMG_0080

Du kan naturligvis også lave din stinger direkte i din shallowskrue, hvis du ikke ønsker at kunne tage din stinger af.

Tag din wire, kør en crimp på den, og kør wiren igennem springringen og ned i din crimp igen. Træk ind så wiren kun lige går igennem, og lad være med at køre din crimp op så der næsten ikke kommer en lykke. Skarpe knæk vil svække styrken på din wire.

IMG_0897

Brug her helst en tang beregnet til at klemme crimps med. Jeg presser mine crimps fra begge sider med et godt tag.

IMG_0898

Klip wiren et stykke efter den første krog. Der skal jo være længde nok til at køre tilbage i en crimp.

IMG_0899

Så er det eller bare samme metode som først. Klip evt. overskydende wire af.

IMG_0900

Nu gentages dette mellem de to kroge. Vær dog opmærksom på at du får de to wirere på hver deres side af krogen som vist her under.

IMG_0901    IMG_0902

Og sådan ser den færdige stinger ud.

IMG_0903    IMG_0904

Gå lige dine crimps igennem og vær sikker på disse er klemt ordenligt alle sammen, det er træls at miste en fisk pga. glemsomhed. (Ja der tales af egen bitter erfaring.)

Stingeren kan også benyttes med et agn der er vægtbelastet ved at køre stingeren op over øjet hvor du vil montere dit forfang.

IMG_0891

 

Nu har du fået lavet en billigere, og højst sandsyligt bedre tilpasset stinger, end dem man køber færdiglavet, så nu er det ellers bare med at komme ud og teste den.

Husk hvis du er i tvivl om hvilken wire, krog eller andet du skal benytte er de altid behjælpelige hos Lystfiskeren i Hvide Sande i butikken, eller på deres Facebook side www.facebook.com/lystfiskerenhvidesande. Du kan også købe delene eller den lækre McRubber agn, eller andre, på deres hjemmeside www.lystfiskeren.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *