Lav dit eget forfang – fluocarbon

I denne guide viser vi hvordan du kan binde et godt forfang som holder til selv de helt store gedder.

Et godt forfang er noget af det vigtiste grej når der fiskes gedder. Både for ikke at miste sit endegrej, men også vigtigst af alt for ikke at risikere at være skyld i en gedde kommer til at svømme rundt med kroge og agn i munden der i værste tilfælde kan være skyld i at gedden vil få en smertefuld død.

Derfor er det vigtigt at du bruger nogle ordenlige materialer til at lave dit forfang. Selve forfangsmaterialet i denne guide er en 0,80mm fluocarbon, som vi anbefaler er den tyndeste diameter der bruges. Alternativt kan der også bruges hard mono til at binde med. Når man bruger disse blødere materialer end eksempelvis stål eller titanium, skal man huske at tjekke sit forfang jævnligt. Det anbefales hurtigt lige at tjekke det ved hvert bid. Det tager 2 sekunder lige hurtigt at køre fingrene over forfanget. Hvis den begynder at flosse skal det skiftes til et nyt. Det skal dog siges at vi oplever at man ofte kan bruge disse forfang rigtig længe.

Ud over bindematerialet skal der naturligvis også bruges en god lås for enden. Her er der brugt en Corkscrew swirvel fra Spro, som der er blevet testet i teamet igennem et stykke tid med ganske gode resultater. Især i den kolde tid har den vist sig at have sin fordel da man ikke skal stå med kolde fingre og lukke en lås, men blot dreje sit agn på. Af mere traditionelle låse anbefaler vi SavageGears Egg snap lås, som er en ret kraftig lås. I den modsatte ende er her brugt en swirvel fra SavageGear, men andre kan sagtens gøre det, så længe brudstyrken ikke er mindre en på låsen.

Nu til selve forfanget. Delene der bruges samt et nærmere billede af låsen.

IMG_0905 IMG_0906

Klip et stykke fluocarbon af i en længde på 60-70 cm. Knuden der benyttes til at binde delene på forfanget er en uniknot som vist her. Disse typer af forfang har meget hukommelse, hvilket betyder at de beholder det buk de ligger med på rullen. Dette kan hurtig fjernes ved at føre linen stramt igennem dine fingre mens du bukker det den modsatte vej at den bue det har nu.

Før linen igennem låsen og over linen igen.

IMG_0908

Kør nu enden over de to liner der kommer ud af øjet på låsen.

IMG_0909

Nu kan du klemme linen sammen inde ved øjet i låsen, og sno linen rundt om disse to 3 gange. Ved tyndere liner, eks din hovedline anbefales det at sno rundt om 5-6 gange.

IMG_0911

Nu skal du holde omkring linen nede ved låsen og begynde at stramme knuden ved at hive i enden du netop har snoet rundt. Husk at fugte knuden inden den strammes til, bare tag knuden i munden, og stram så knuden til.

Skærmbillede 2016-02-23 kl. 21.44.05 Skærmbillede 2016-02-23 kl. 21.44.19

Nu skal du så holde på selve låsen, og den anden ende af forfanget og stramme til så løkken forsvinder.

Skærmbillede 2016-02-23 kl. 21.44.42

Så skal der lægges kræfter i. Evt brug en tang eller andet til at holde i låsen, og stram så til i linen til den yderste vikling ligesom drejer rundt om sig selv, og viklingerne ligger lige efter hinanden.

Skærmbillede 2016-02-23 kl. 21.45.02

Klip stumpen af og gentagknuden i den anden ende med swirvelen.

Forfanget skal naturligvis på din hovedline. Hvis du bruger line i en nylon type, benytter du samme knude igen. Hvis du bruger fletline viser vi lige en rigtig nem og holdbar knude.

Buk din hovedline ca 20 cm inde og før bukket igennem øjet på din swirvel.

IMG_0918

Før bukket over selvhovedlinen. Det er i teorien en ganske normal knude der skal laves nu bortset fra en enkelt detalje.

IMG_0919   IMG_0920

Nu har du din knude, men inden du strammer den, fører du hele dit forfang igennem enden der stikker ud af knuden med bukket.

Skærmbillede 2016-02-23 kl. 22.03.37

Stram nu knuden til, men HUSK som altid når du strammer knuder, at fugte linen først

IMG_0922   IMG_0923

Husk altid at tjekke alle dine knude ved at lave et par gode træk i dem når du har bundet dem.

Når du har klippet stumpen af din hovedline er du klar til at tage ud og jagte gedder uden frygt for at miste dit agn eller i værste fald drømmegedden.

Knæk og bræk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *