Ringkøbing Fjord

Uudnyttet potentiale

Ringkøbing Fjord er en stor fjord belligende i vestjylland. Fjorden er ca 30 km lang og 8 km bred. Vandet er ikke specielt dybt. På de dybeste steder er der godt 4 meter.

På trods af det knap så dybe vand er der en stor variation af fiskearter. Dette skyldes især at saltforholdet i fjorden varierer meget alt afhængigt af hvor man fisker. Fisker man i den sydlige del af fjorden, ved Nymindegab, er saltindholdet i vandet ikke nær så højt, som hvis man bevæger sig mere nordligt op mod Slusen i Hvide Sande. Hver dag blandes her det ferske vand i fjorden med saltvand fra Nordsøen.

Fortsætter man op i den nordlige del af fjorden, ved Ringkøbing, vil man igen opleve at saltpromillen er faldet. Også mod øst hvor Skjern Å har sit udløb er saltpromillen ikke så voldsomt.

image2

Fiskeriet:

Som før nævnt findes der mange fiskearter i Ringkøbing Fjord. Der kan fiskes alt fra sild ved slusen i Hvide Sande, til ål i stort set hele fjorden. Det er mange steder i fjorden muligt, at fiske fra land – med et par waders kommer man rigtig langt.

Har man mulighed for det, kan man også med fordel benytte sig af en flydering eller en lille båd og på den måde få afdækket et større område. Flydering og/eller båd gør det også muligt, at lægge sig på skrænterne, hvor især gedderne ofte tilbringer meget af tiden.
Gedde- & aborrefiskeriet, som vi beskæftiger os mest med, foregår naturligvis i de områder hvor saltpromillen er lavest – altså i grove træk, så langt væk fra slusen i Hvide Sande som muligt. Ved Ringkøbing hvor Vonåen har sit udløb.(tjek artikel her på siden omkring Vonåen), og i Nymindegab fanges mange gedder. Er man i den sydlige del, kan man med fordel forsøge sig i søerne syd for fjorden. Søerne er opstået, da der for 100 år siden var indsejling her. Søerne er ikke særligt dybe, men har en rigtig god bestand af både gedder og aborrer.
Vores opfattelse er at fjorden er meget undervurderet hvad angår gedde- & aborrefiskeri. Vi har oplevet rigtig gode resultater i fjorden, både hvad angår størrelse men også mængde. Dertil skal tilføjes at vi slet ikke har afprøvet alle områder i fjorden endnu.

I vores optik er fjorden i den grad værd at køre langt efter. Pga størrelsen kan det naturligvis virke uoverskueligt hvor man skal starte. Kig i så fald ind forbi Lystfiskeren i Hvide Sande, som har mange års erfaring med fiskeriet i Ringkøbing Fjord. De vil på et kort over fjorden præcis kunne udpege gode fiskespots.
Knæk & bræk.

IMG_0536

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *