Shimano Yasei Casting Pike

Yasei betyder “vild” på japansk, og det er ikke for sjov denne serie stænger har fået netop det navn.Yasei serien er nemlig fuldstændig gennemførte stænger, som kan håndtere selv de vildeste fights.

 

Yasei serien rummer mange forskellige modeller til forskellige former for fiskeri. Ens for alle stængerne i denne serie er at de er let genkendelige med deres blank hvide bånd rundt om klingen lige over korken, samt et lille farvet bånd på spidsen. Denne gennemgang vil være om stangen der decideret er lavet til kastefiskeri efter gedder – Yasei Casting Pike 40-120. Dette er altså modellen til multihjul, men fås i en tilsvarende model til fastspolehjul – Yasei Spinning Pike 40-120 .

På klingen ses det japansk inspireret
På klingen ses det japansk inspireret

Modellen her er den tungeste i Pike serien. Og her menes tungeste stangen med den højeste kastevægt (op til 120 gram), for selve stangen kan man bestemt ikke sige er tung. Med sine kun 172 gram (kun 165 gram for Spinning modellen) er det en stang i absolut fjervægtsklassen. Til prisen, en længde på 8,3 fod (2,5 meter) og med en kastevægt op til 120 gram fås det simpelthen ikke lettere! Stangen har under fiskeriet fået monteret en Abu Garcia Revo MGX der med sin vægt på kun 154 gram giver et sæt der samlet set kun vejer 326 gram. Den lave vægt er naturligvis en fordel, især hvis man skal vadefiske langs kanten af søen/åen, og skåner ryg og skuldre mest muligt efter en lang dag.

Revo MGX hjulet står godt til Yasei stangen, da denne også holdes i matsort med guld nuancer
Revo MGX hjulet står godt til Yasei stangen, da denne også holdes i matsort med guld nuancer

Trods den lave vægt går man ikke på kompromis med egenskaber i stangen. Uden at blive alt for teknisk, er den lave vægt opnået med Carbon hærdet under tryk, tilsat biofribre der gør klingen utrolig stærk og fleksibel med mindre materiale. Og fleksibel er den. Første gang stangen skulle prøves med tunge gummiagn følte man at man skulle kaste lidt forsigtig, men det er bestemt ikke nødvendigt. Dette skyldtes den forholdsvis bløde stangspids. Der kan virkelig hamres igennem med agn oppe omkring topvægten af klassificeringen, og en rigtig lang kastelængde kan opnås hvilket også er hjulpet på vej af Fuji Alconite øjerne, der er det nyeste skud fra top producenten Fuji.

Fuji Alconite øjerne som af toppen af poppen
Fuji Alconite øjerne som af toppen af poppen

Tit er ulempen ved en blød stangspids at man mister følingen med agnen, samt man ikke mærker huggene lige så kontante som med en stivere stang. Shimano har dog formået at kombinere en blød stangspids med utrolig god føling til agnen, dette skyldtes at stangen er hurtig. Med en hurtig stang menes det at den hurtigere vil rette sig ud efter den har været bøjet. Ex. hvis man står med stangen vandret og svirper den op og ned, vil en blød stang levere større svingninger og virke “tungere” i slagene. Når der fiskes med store shads med paddletail, som ex. Pig Shad, kan slagene fra halen mærkes i Yasei stangen, og der mærkes tydelig hvis man får agnen i noget vegetation. Den hurtigere reaktion gør også at huggene ikke forsvinder så meget i stangen, men at man får et godt hug at mærke helt op i hænderne.

Undersiden af klingen viser lidt af de tekniske specifikationer
Undersiden af klingen viser lidt af de tekniske specifikationer

Stangen her hedder som benævnt 40-120 hvilket er området i gram Shimano mener stangen kaster med. Vi har dog med stor succes brugt stangen til lettere agn som ex. små X-rap Subwalk der med sine kun 19 gram sagtens kan hamres afsted med stangen. Dette gør stangen utrolig alsidig og man kan derfor i mange tilfælde nøjes med kun at have denne ene stang med, selvom man finder ud af at fiskene på dagen vil have nogle lettere agn. Stangen kan dermed også bruges til aborre fiskeri hvis der fiskes på dybder hvor der skal vægt belastes over 10 gram – dermed ikke sagt at der bestemt findes mere oplagte stang valg til netop dette, men hvis man alligevel er afsted og gedderne måske ikke gider hugge. Og grundet stangens bløde men hurtige reaktion, er den netop også rigtig sjov at fange mindre fisk på, og aborrens karakteristiske hovedryst kan tydelig mærkes selvom vi her har med at stang at gøre der er bygget til at fange de helt store gedder. Og de helt store gedder kan den bestemt også håndtere. Trods den bløde top, har stangen bestemt ryggrad til at give et godt modhug når gedden bider, samt presse fisken op fra evt. vegetation.

Selv efter et halv års intensiv brug ser korken ud som ny
Selv efter et halv års intensiv brug ser korken ud som ny

Foruden de gode præstationer fra stangen, har Shimano også formået at give stangen et utroligt lækker udseende. Selve klingen har en silkemat finnish, hvor man kan ane fiberen der har opbygget klingen. Dette får selve klingen til at se nærmest lidt ruflet ud, men det står ret fedt i kontrast til gulddetaljerne hvor det nederste øje sidder hæftet på klingen.

Stangspidserne på Yasei serien har også et karakteristisk bånd
Stangspidserne på Yasei serien har også et karakteristisk bånd

Hjulsædet har Shimano valgt at udvikle deres ejet frem for at benytte et typisk Fuji hjulsæde. Dette er grundet med at de naturligvis kan lave hjulsædet med det design de selv ønsker. På Yasei stangen her er hjulet fastgjort ved at man drejer korken over hjulet ned over fødderne på hjulet. Dette giver ikke bare et fedt look, da der intet gevind eller noget er at spore, men ergonomien er også kanon, da der ikke er nogle skarpe kanter fra spændningsmekanismen, gevind og lignende.

Super lækkert greb fra Shimanos side. Her ses også at hjulets er spændes "skjult"
Super lækkert greb fra Shimanos side. Her ses også at hjulets er spændes “skjult”

Selve korken, som Shimano kalder Power Cork. Selve korken er der ikke noget banebrydende over, ud over de gode kendte egenskaber som er lethed og ergonomisk fordelagtighed. Korken på Yaseien her er dog en noget lysere kork en normalt, der gør at farverne på stangen holdes i de hvide/matsorte/guld farver. Man kunne tro at den lyse kork er upraktisk med henhold til renhed, men en fugtig klud får håndtaget til at se ud som nyt selvom det er tilsølet i mudder og fiskeslim.

Afbalanceringen af stangen er gjort synligt. Naturligvis i matchende guld
Afbalanceringen af stangen er gjort synligt. Naturligvis i matchende guld

Alt i alt er dette altså en stang serie der slår de fleste konkurrenter på markedet i dets prisleje, og endda også dyrere stænger. Det eneste man kan sige imod stangen er hvis man vil fiske med en stiv stang. Yaseien opfylder dog langt hen ad vejen kriterierne for at man skulle vælge den decideret stivere stang.

Vi er i teamet generelt henrykte over Yasei serien hvorfor netop Casting Pike er en del af stang repertoiret hos de fleste i teamet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *