Von Å

Vandet mellem fjordene

Vonåen er et rigtig dejligt vandløb der afvander Stadil fjord ud i Ringkøbing fjord.

Åen bruges af rigtig mange kajakroere og lystsejlere. Sidste nævne finder man også tit stilleliggende i åens kant med en prop flydende ved siden af. Dette er ikke helt uden grund for især aborrefiskeriet kan til tider kan være rigtig godt i Vonåen.

IMG_0438
Vonåen har en tæt sivkant over det meste, og derfor er det at foretrække at have mulighed for båd

Hvis man ikke har rådighed over en båd, er der også et par pladser med gode muligheder for at få fisk. Når man kører ind i Ringkøbing fra vest af kører man henover Vonåen. Ved denne bro nedenfor bådområdet “Sommerlyst” og strækket ud af mod Ringkøbing fjord, indtil kajakklubben, er det muligt at stå langs åen enten på små båd broer eller ved betonsatsen ved broen. Her er der ofte gode chancer for aborre med udemærket størrelse på.

Der er også en engbro noget længere oppe af åen hvor det er muligt at fiske fra land af, og et stykke ned langs åen. Kør enten ud af Ringkøbing mod Hee og drej til venstre efter viadukten over jernbaneskinnerne inden Hee – følg herefter skiltene, eller kør ud af Ringkøbing mod vest og drej til højre lige efter rundkørslen – igen er der skilte her fra. Her ude er der også bænke samt skilte der beskriver området.

Skærmbillede 2016-05-31 kl. 19.00.35
Aborre fanget i vonåen

Hvis man har båd er det en klar fordel at have et lille ekkolod på, da man så kan se de huller der også er i åen. Disse kan tit være fyldt med fisk, også fredfisks arter som skaller, hvis man vil fange lidt agn til gedderne. Der er eks. et hul hvis man sejler hen til den førnævnte engbro. I svinget lige inden, når man kommer fra Ringkøbing, og hvor der er en lille bådbro, samt tilløbende bæk, ind til højre også kaldet “Verdens Ende”, er der et hul på omkring 4 meter. Det er et sted der er nemt at finde og bestemt værd at prøve hvis man sejler forbi.

Af agn har vi haft godt held med små jigs, enten på et dropshot rig eller monteret på et jighoved, eller små woblere eller spinnere. En af de klare favoritter er en nr. 3 spinner i en kobberfave, gerne med lidt rød fjer på krogen.

Skøn vintermorgen på jagt efter aborre i Vonå
Skøn vintermorgen på jagt efter aborre i Vonå

Det er dog ikke kun aborre fiskeriet der har gjort vi er vilde med Vonåen. Det er bestemt også muligt at fange gedder i åen.

Strækkene tidligere nævnt hvor man kan fiske fra land kan det godt lade sig gøre at fange en gedde.

En gedde der valgt at kigge forbi under fiskeri efter aborre
En gedde der valgt at kigge forbi under fiskeri efter aborre fiskeri fra land

Dog er det især med geddefiskeriet at fortrække at have en båd. Bådende kan i øvrigt sættes i, i Ringkøbing havn (mod betaling), Røjklit havn, eller hvis man har en mindre båd er der et lille slæbested på Ringkøbingsiden af Vonå, modsat “Sommerlyst”.

De tidligere nævnte huller i åen kan også godt gemme på gedder, eller opsøg stederne med lavest strøm. Især vigene i åen kan finde på at gemme på gedder. Her skal man dog være opmærksom på at disse er ret lavvandede og derfor er der krav til at båden ikke må stikke særlig dybt. Husk at trim motoren op for ikke at pløje for meget af bunden op. Vær i øvrigt opmærksom på knækkede bundgarnspæle. Derudover skal man i åen følge brakvandets fredningstid på gedderne (1. april – 15. maj)

Af agn efter gedderne har vi haft meget held med gummiagn som Pig shad og Dexter Eel i de mere naturlige farver, men det lave vand i vigene giver også ekstrem sjovt, og effektivt forårsfiskeri med lavtgående jerk agn som Rapala X-Rap Subwalk eller Buster Jerks.

10492089_745758025480986_8984591422620753159_n
Aftenfiskeri efter gedder i en af åens vige
95 cm gedde taget i maj lige efter fredningen, i en af vigene i åen
95 cm gedde taget i maj lige efter fredningen, i en af vigene i åen
Skøn hjemtur efter åen rovfisk
Skøn hjemtur efter åens rovfisk